hero-2

Logo ontwerpen? Let op deze 5 punten

54-waar-moet-logo-aan-voldoen
13 december 2018

Een logo is een sterk marketingmiddel. Met een goed, passend logo laat je een blijvende indruk achter en onderscheid je jezelf van je concurrenten. Maar wat maakt een logo goed? In dit blog leggen wij uit waar je op moet letten als je een logo gaat ontwerpen.

Logotip 1. Zorg dat de kleuren altijd hetzelfde zijn

Een belangrijk onderdeel van een logo is kleur. Het logo maakt onderdeel uit van je huisstijl. Het is erg storend als je logo in diverse uitingen anders oogt omdat de kleur net afwijkt. Kies voor kleuren die bij jou passen en bepaal de gewenste RGB-, CMYK- en Pantone-kleuren. CMYK- en Pantone-kleuren worden vaak gebruikt voor drukwerk. RGB-kleuren worden gebruikt voor fotoproducten en digitale uitingen. Door het vastleggen van de juiste kleurcodes houd je eenheid en herkenbaarheid.

Logotip 2. Kies voor een tijdloos ontwerp

Een goed logo is tijdloos. Kies daarom bij het ontwerpen van je logo voor vormen, kleuren en lettertypen die jarenlang meekunnen. Natuurlijk is het altijd goed je logo na een bepaalde tijd te restylen om mee te gaan met nieuwe trends. Maar dan gaat het vaak om kleine aanpassingen. Denk aan het toevoegen of weglaten van schaduwen die net dat eigentijdse effect hebben. Wijzigingen die niet ten koste gaan van je herkenbaarheid!

Logotip 3. Maak je logo passend en herkenbaar

Een logo moet herkenbaar zijn voor je (potentiële) klant. Zorg daarom dat je logo niet alleen aansluit bij de look en feel van jouw bedrijf of merk, maar ook bij je gewenste doelgroep. Als iemand jouw logo ziet, moet hij of zij dat gelijk associëren met jouw bedrijf, merk of dienst. Dát wil je bereiken.

Logotip 4. Houd je logo eenvoudig

Houd je logo eenvoudig. Zo begrijpt en onthoudt je doelgroep je logo het beste. Zorg voor een logo dat duidelijk maakt wat je doet en wat je kernwaarden zijn. Gebruik niet te veel kleuren in je logo voor een rustige en zakelijke uitstraling.

Logotip 5. Maak meerdere afmetingen logo's

Een logo moet veelzijdig zijn en op elke kleur achtergrond gebruikt kunnen worden. Ook moet je logo naar elke afmeting geschaald kunnen worden, zonder dat dit ten koste gaat van de zichtbaarheid of de kwaliteit (tip: Illustrator of InDesign). Maak daarom meerdere versies van je logo. Een diapositief logo en een éénkleurig logo voor de diverse achtergronden, een versie voor social media en een staand en liggend logo zijn het belangrijkst.

Logo laten ontwerpen door Pencilpoint

Kom je er zelf niet uit? Wij hebben ervaren vormgevers die je graag helpen met het vormgeven van een nieuw logo of met het restylen van je bestaande logo en huisstijl. Recent deden we dit bijvoorbeeld voor Cafe Victoria. Bekijk ook andere voorbeelden van onze designs. Eens van gedachten wisselen? Maak een afspraak!