hero-2

Werken bij een reclamebureau: zo ging het 20 jaar geleden

Werken-reclamebureau-vroeger-en-nu-Pencilpoint
25 april 2019

Even mailen met een klant, een logo ontwerpen in Adobe InDesign, teksten schrijven die goed vindbaar zijn in zoekmachines, een advertentie op Instagram inplannen. Als allround reclamebureau gebruik je elke dag een snelle computer en internet. Alsof het nooit anders is geweest. Of toch wel? We geven een kleine terugblik op het reclamebureau van 20 jaar geleden.

Bij Pencilpoint draait alles om kwaliteit, bereik en snelheid. Dat was 20 jaar geleden niet anders. Hoewel, de snelheid lag toen wel iets lager. Het was een relaxte tijd en er waren minder externe prikkels. De fax ratelde soms en af en toe kwam er een e-mail binnen. Natuurlijk pas ná het iconische inbelgeluid van gepiep en geruis.

Dtp-computers met kleurenschermen

In de tijd dat Pencilpoint begon, bestond de computer dus al. Maar we werkten gelukkig niet met WordPerfect op logge MS-DOS-pc’s, maar op dtp-computers met kleurenschermen. Wat je daar allemaal mee kon, dat ontwikkelde zich in fases. Al vanaf de introductie kon je in toen nog simpele versies van Photoshop en QuarkXPress ontwerpen maken en aanpassen.

Drukproeven op harddisks en drukplaten

Drukwerkbestanden zette je op een – voor die tijd enorme – schijf van SyQuest van zo’n 200 MB. Die ging dan naar de lithograaf. Hij maakte daar kleurenfilms van voor de drukplaten, die je weer moest goedkeuren. 1 keer per dag stond er een postbode voor de deur met drukproeven, of om nieuwe ontwerpen op te halen. Koeriersdiensten vierden hoogtij die periode.

Veel lagen in het proces

Een ontwerp ging altijd langs veel verschillende partijen, voordat het definitief werd. Een brochure laten maken en drukken duurde al snel 2 weken. Soms waren er correcties en dat kostte weer tijd. Stond er een foutje in een drukproef, dan moest je weer een nieuwe film laten maken door de lithograaf. Nog langer geleden, zonder dtp-computers, was dat natuurlijk helemaal een crime. Spelfouten in opgemaakt papieren drukwerk moest je met bepaalde kunstgrepen wegwerken.

Bestanden delen: zo gaat het nu

Zo’n kleine SyQuest-harddisk van 200 MB, daar begin je tegenwoordig niets meer mee. Digitale bestanden zijn groot vanwege een veel hogere resolutie, meer kleurdiepte en meer lagen in de ontwerpen. Er bestaan nu zelfs usb-sticks van 2 terabyte, dat is 2.000.000 MB. Bestanden delen in de cloud en via WeTransfer zijn ook een uitkomst. De drukker stuur je een pdf van je ontwerp en het resultaat is altijd goed. Binnen 3 dagen ligt er een nieuwe brochure op je bureau.

Het reclamevakgebied is groter geworden en Pencilpoint is nu uitgegroeid tot een allround bureau. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.