hero-2

Social media marketing in de zomer: 20 tips

79-Zomertips-blog-BLOG
24 juli 2019

In de zomer doe je het allemaal wat rustiger aan. Maarreh, je doelgroep heeft ook vakantie en brengt veel tijd door op social media. Dit is dus juist hét moment om je (nieuwe) volgers te bereiken! We geven je 20 tips voor jouw social media deze zomer.

Zomertip 1: Plan je berichten vooruit

Plan je social media posts vooruit met een tool als Hootsuite, Later of Buffer. Dan blijf je automatisch zichtbaar bij je volgers, ook wanneer je zelf even vakantie houdt.

Zomertip 2: Verplaats je in je doelgroep

Probeer je in te denken wat ’s zomers de problemen zijn van jouw doelgroep. Denk aan personeelstekort, concentratieproblemen, oververhitte auto’s of ouders met zich vervelende kinderen. Heb jij daarvoor een oplossing?

Zomertip 3: Haak in op de zomerkalender

Je doelgroep houdt zich in de zomer onder meer bezig met allerlei festivals, etentjes, reizen, strandfeesten en sportwedstrijden. Haak hierop in en creëer een gevoel van saamhorigheid bij je volgers.

Zomertip 4: Creëer een zomers gevoel

Zomerse foto’s, luchtige berichten, lichte kleuren. Probeer waar mogelijk jouw product of dienst af te beelden in een zomerse omgeving. Of via tekst te verbinden aan de zomer. Verkoop je bedden? Focus op gasten die blijven slapen na die barbecue. Installatietechneut? Geef tips om je hoofd koel te houden.

Zomertip 5: Focus op mobiel

In de zomer zijn je volgers op pad. En veelal vergroeid met hun telefoon. Houd je posts dus kort maar krachtig voor een kleiner scherm. Link je naar je website, check dan of deze mobielvriendelijk is.

Zomertip 6: Neem je biografie onder de loep

Tijd om te finetunen. Kijk eens kritisch naar de profieltekst van je socialmediakanalen: zou jij jezelf volgen? Schrijf een overtuigende bio. Check hiervoor onze 8 tips voor een goede social media bio.

Zomertip 7: Probeer een quiz of poll

De zomer is een handige tijd om voor jou nieuwe technieken te proberen. Bijvoorbeeld een quiz-sticker in Instagram Stories of een poll op Facebook. Handig om de band met je volgers te verbeteren.

Zomertip 8: Promoot je zomerkorting

Nederlanders worden blij van korting. Een gratis bolletje ijs, korting op een tuinset, diner, training, advies, autowasbeurt? Promoot een leuke zomeractie die je potentiële volgers niet kunnen weerstaan.

Zomertip 9: Bedenk een wedstrijd

Nog een manier om je engagement te boosten is een wedstrijd opzetten. Laat mensen je account volgen, je post leuk vinden, reageren op je bericht, een vriend taggen of soortgelijke acties die jouw merk promoten.

Zomertip 10: Geef een kijkje achter de schermen

Je collega’s hebben ’s zomers meer tijd en zin om mee te werken aan je socialmediakanalen. Plaats foto’s van achter de schermen, bijvoorbeeld van je pand, het team of de personeelsbarbecue. Laat zien wie je bent.

Zomertip 11: Herplaats oude content

Even geen inspiratie? In de zomer kun je prima je oude content (die het goed deed) opnieuw plaatsen. Pas eventueel de teksten iets aan en klaar ben je.

Zomertip 12: Reageer op je posts

Je hebt nu meer tijd om in gesprek te gaan met je volgers. Stel vragen en reageer op de reacties van mensen op jouw posts. Als je veel interactie met je volgers hebt, krijgen meer andere mensen jouw bericht ook te zien.

Zomertip 13: Ga adverteren

Naast je eigen berichten plaatsen, kun je ook advertenties aanmaken en zelf bepalen wie jouw content te zien krijgt. Mensen staan tijdens hun vakantie namelijk meer open voor jouw informatie. Profiteer hiervan!

Zomertip 14: Experimenteer met video

Socialmediaplatforms zijn gek op videocontent. Probeer eens of video werkt, voor jou en voor je volgers. Maak een vlog, videoverslag of begin met een eenvoudig gifje. Je hebt nu de tijd om dingen uit te proberen.

Zomertip 15: Werk samen met een influencer

Ga voor meer bereik in zee met een social media influencer. Kies je samenwerkingspartner zorgvuldig en haak in op de zomerse momenten. Laat een influencer bijvoorbeeld posten over hoe handig jouw product is tijdens een dagje strand of een festival.

Zomertip 16: Maak je eigen lay-out voor Instagram Stories

Aan de slag met Instagram Stories? Maak je eigen standaard lay-out. Kies bijvoorbeeld uit de templates van Unfold of Canva die je vult met afbeeldingen of tekst. Experimenteer gerust met Instagram Stories, want je verhaal is na 24 uur weer verdwenen.

Zomertip 17: Maak een lijst hashtags

Op Instagram mag je per post 30 hashtags plaatsen waarmee mensen jouw content snel kunnen vinden. Maak een lijst van de hashtags die jouw bereik het beste boosten. Dan kun je ze straks eenvoudig bij je posts zetten. Achterhaal relevante hashtags via sites als Hashtagify, Displaypurposes of Instagram zelf.

Zomertip 18: Overweeg zakelijk Pinterest

Heroverweeg de kanalen waarop jij aanwezig bent. Bereik je jouw doelgroep wel via jouw kanalen? Voor bedrijven wordt bijvoorbeeld ook het inspiratie- en vergelijkingsplatform Pinterest steeds interessanter.

Zomertip 19: Kijk vooruit

Er is leven na de zomer. Bedenk nu alvast je strategie voor het volgende seizoen. Welke posts deden het goed de afgelopen tijd? Wat ga je hetzelfde of anders doen? Zet je nieuwe berichten in een contentkalender.

Zomertip 20: Neem zelf ook vakantie

Krijg je weinig reacties of likes? Loopt je campagne voor geen meter? Hoofd je hoofd koel en leer van deze ervaringen. Probeer vooral zelf ook van de zomer te genieten! De rest van het jaar heb je nog genoeg kansen en mogelijkheden.

Laat Pencilpoint je social media beheren

Kun je wat hulp gebruiken bij het onderhouden van je social media? Wij zijn er voor je. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.