hero-2

Ellen aan het woord – Creatief en persoonlijk communiceren met video

93 Ellen aan het woord-Blog
26 maart 2020

Trends. Sommige zijn tijdelijk en verdwijnen na een tijdje weer, andere luiden een nieuw tijdperk in en veranderen de manier waarop we werken. Iedere maand vertelt iemand van het Pencilpoint-team over een trend op zijn of haar vakgebied en de invloed van deze trend op de manier van (samen)werken.

Al jaren is de trend volgens videomarketeers: van tekst naar beeld. Op bijna ieder kanaal kun je video inzetten (met een videokaart zelfs per post!) om je verhaal te vertellen aan een brede doelgroep. Wat zijn de trends voor dit jaar en hoe gaat Ellen, conceptontwikkelaar en video creator bij Pencilpoint hier mee om?

“Video biedt bedrijven heel veel mogelijkheden om hun verhaal te vertellen. Door beeld in te zetten in plaats van tekst, ontstaat een menselijke en persoonlijke manier van communiceren. Via ieder online kanaal kun je video inzetten. Op social media is de belangrijkste trend dat langere video’s worden ‘beloond’. Hierdoor kun je mensen nog meer aan de hand meenemen. Maar die eerste 10 seconden van een video blijven cruciaal: dan beslissen mensen of ze blijven kijken of niet. Dus moet je in deze eerste seconden de juiste verwachting creëren. Dat vind ik een mooie uitdaging!” 

Goede voorbereiding

Hoe doe je dat? “Door vooraf goed na te denken over wat je wil vertellen. Wat is je boodschap en wie is je doelgroep? Waar wil je de beelden laten maken? Samen met de content creator bij Pencilpoint help ik bedrijven met dit voorwerk. Tijdens het filmen letten we op zaken als achtergrond en kleding zodat de mensen die in beeld komen daar niet mee bezig hoeven zijn en het achteraf bij de montage niet tot vervelende verrassingen leidt. Wil je een serie video’s, dan kunnen we een format opzetten om de herkenbaarheid te vergroten. Deze formats maken we uiteraard bedrijfsspecifiek om onderscheidend te blijven.”

Kansen voor mkb-bedrijven

“Juist voor mkb-bedrijven is het interessant om video in te zetten. Steeds meer mensen zoeken online tutorials op. Maak deze handleidingen zelf, als bedrijf dat het product aanbiedt, en laat het niet over aan een willekeurige gebruiker. Een eigen YouTube-kanaal opzetten is eenvoudig en draagt bij aan je online vindbaarheid. Een kijkje in het bedrijf is interessant voor klanten en ook voor interne communicatie is video zeer geschikt. Weet je niet precies hoe? Wij denken graag mee!”

Video voor ieder budget

Het laten maken van een video hoeft niet duur te zijn: voor ieder budget is video maken mogelijk. Pencilpoint maakt voor verschillende bedrijven korte bedrijfsfilmpjes of vacaturevideo’s met de smartphone. “De beeldkwaliteit doet niet onder van die van grotere camera’s en mensen vinden het daarbij minder spannend om voor deze kleine camera te staan. Wil je een uitgebreide bedrijfsfilm, dan komt er natuurlijk wel meer bij kijken. Ook dat regelen wij voor je van idee tot en met montage. Verder hebben we een eigen drone en het toevoegen van een illustratie of infographic maakt je visuele verhaal compleet.

Video’s hebben daarnaast ook een lange levensduur. Het is wel verstandig om regelmatig te checken of een video een update nodig heeft, maar verder kun je een goed gemaakte video regelmatig hergebruiken.”

Wil je eens van gedachten wisselen hoe jij video kunt inzetten voor je bedrijf? Wij denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact op.