hero-2

16 tips voor het maken van een professionele video!

16 tips voor het maken van een professionele video!-4
09 december 2022

Bijna 50% van de internetgebruikers zoekt naar video voordat zij tot aankoop overgaan. Video wordt 12 keer meer gedeeld dan afbeelding of tekst. En een video op je landingspagina kan zelfs leiden tot 80% meer conversie. Interessant toch? Maar hoe maak je een goede video? Er komt een hoop bij kijken, maar je kunt zelf heel ver komen als je gebruik maakt van onze tips voor de voorbereiding, het filmen zelf en het editen.

Voorbereiding voor het filmen

1. Begin met het bepalen van je doel en je doelgroep

Voor je een video gaat maken, bepaal je welk doel je wil behalen en wie je publiek is.

2. Focus op je boodschap

Stel je voor: je hebt net een geweldige video gemaakt, maar door alle randzaken is de boodschap naar de achtergrond geraakt. Iedereen is compleet onder de indruk van de video, maar na het zien, is niet duidelijk dat jij bijvoorbeeld net een nieuwe dienst of nieuw product hebt gelanceerd. Toch zonde. Let er dus op dat je boodschap altijd centraal staat en duidelijk is. Blijf kritisch en indien nodig: kill your darlings…

3. Ken je doelgroep

Ken jij je publiek? Wat is de pijn en behoeften? Dit lijken simpele vragen, maar zijn soms lastig te beantwoorden. En, ook niet onbelangrijk, waar zijn deze mensen te bereiken? Op Youtube, TikTok, je website of via andere kanalen. Als je je doelgroep kent, weet je ook beter of je video serieus, grappig of zelfs een beetje gek mag zijn om net even wat meer op te vallen en de aandacht te grijpen van de mensen die jij wilt aanspreken met je video. Aandacht is key. 

4. Wees creatief en durf

Het creatieve proces biedt kansen om de video echt tot zijn recht te laten komen. Je wilt opvallen en mensen verrassen tijdens het kijken. Wil je iets informatiefs overbrengen, dan moet je het visueel simpel houden. Je kunt wel creatief zijn door bijvoorbeeld te wisselen van invalshoeken of achtergronden, of je kunt andere kleine elementen toevoegen die het kijken van de video leuker maken.

Hoe pak je dit creatieve proces aan? Schrijf, alleen of met anderen, zoveel mogelijk ideeën op. Alles wat je kunt verzinnen dat te maken heeft met het onderwerp en hoe je dit kunt inzetten om je boodschap te versterken. In het slechtste geval schrap je gewoon heel veel ideeën, maar elk idee, inspireert en zet weer aan om verder denken. 

5. Maak een script

Een script maakt het filmen makkelijker en je voorkomt opnames die niets toevoegen aan het geheel. Een script voorkomt interpretatiefoutjes tijdens het filmen. Een script kunnen wat simpele tekeningen zijn of teksten die bewegingen tijdens de scene bevatten.

Is een interview onderdeel van de video? Schrijf vooraf de vragen op en neem ze bij voorkeur door met de persoon die je gaat interviewen.

Opnemen van de video

6. Verdeel de taken

Wie gaat er filmen, wie let er op het geluid en wie kijkt of alles in beeld klopt? Maak een duidelijke taakverdeling. Ben je alleen? Dan moet je zelf extra scherp zijn.

7. Maak plezier tijdens het filmen

Een camera doet wat met mensen. Of je nu met je telefoon filmt of met professionele filmcamera’s. Zorg voor ontspanning en stel de mensen die op beeld moeten gerust. Laat de camera alvast even draaien, maar ga nog niet serieus aan de slag totdat iedereen zich prettig voelt.

8. Liever te veel beelden maken, dan te weinig

Twijfel je of alles er goed op staat? Of wil je een actievere video? Zorg dan voor voldoende opnamen, ook vanuit een andere hoek. Je kunt beter te veel beelden hebben dan te weinig.

9. Maak je video niet te lang

Maak je video niet te lang, want je wilt zeker zijn dat de kijker de boodschap meekrijgt en niet vroegtijdig afhaakt. Vooral als je een video opneemt voor social media moet je je videolengte beperken. De bedrijfsfilm op je website mag wel wat langer duren.

10. Gebruik de juiste apparatuur

Kortere video’s voor op social media kun je opnemen met je camera op je smartphone. Een extra microfoon, belichting en een standaard voor je smartphone zijn mooie aanvullingen. Maar voor een bedrijfsvideo wil je toch professioneel materiaal inzetten.

Editen van de video

11. Kies editsoftware waarmee je overweg kunt

Er is voor iedereen software om je video mee te kunnen editen. Instagram heeft bijvoorbeeld een eigen editor. Wil je meer? Verdiep je dan in de pakketten van Adobe.  

12. Ondertiteling in video

Vooral op social media kijken mensen zonder geluid naar video’s. Met ondertiteling maak je je video dan toch een stuk aantrekkelijker voor deze groep. Wist je dat YouTube automatisch een ondertiteling aanmaakt voor je? Je moet nog wel even de foutjes wegwerken, maar het scheelt je heel veel werk.

13. Muziek maakt je video beter

Afhankelijk van de video die je maakt, adviseren we altijd muziek te gebruiken. Muziek is emotie, maakt je video prettiger om naar te kijken en geluid kan je boodschap versterken.

14. Gebruik meerdere shots

Door meerdere shots te gebruiken, houd je de aandacht vast van de kijker. Edit de video zo, dat je niet één lang shot hebt waar mensen naar kijken. Alleen al een nieuwe achtergrond of een nieuwe invalshoek zorgt ervoor dat de aandacht wordt gegrepen.

15. Intro & outro

Bepaal voor jezelf of je een intro en outro voor je video wilt creëren. Dit zorgt voor herkenbaarheid van je organisatie. Maak de intro (en outro) lekker kort en krachtig, zodat mensen snel bij de echte inhoud zijn.

16. Less is more!

Durf te schrappen, kill your darlings, less is more! Wees kritisch op wat uiteindelijk wel of niet bijdraagt aan de boodschap en het verhaal van je video en wat je eigenlijk moet bestempelen als ‘ruis’. Houd het kort, krachtig en duidelijk!  

Wil je een professionele video laten maken?

Met deze tips kun jij aan de slag met het maken van jouw video. Zoek je een professionele partij die jou kan helpen? De videomakers van Pencilpoint staan voor je klaar. Van het meedenken over je strategie tot en met het opleveren van video’s voor je website, social media of andere kanalen. Wij kunnen zelfs dronebeelden verzorgen. Wil je meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak.

Wil jij ook een opvallende video?

Ja, ik maak graag een vrijblijvende afspraak