hero-2

Beter online vindbaar: optimaliseer de afbeeldingen op je website

Beter online vindbaar: optimaliseer de afbeeldingen op je website
15 maart 2021

Mensen zijn visueel ingesteld. Een aantrekkelijke en gebruikersvriendelijke website heeft voldoende mooie, passende afbeeldingen. Beeld maakt dat informatie beter wordt begrepen en onthouden. Google kan echter geen afbeeldingen lezen. Om een visueel aantrekkelijke én goed vindbare website te hebben, moet je de afbeeldingen op je website optimaliseren. Hoe? Pencilpoint geeft je tips.

Voordelen

Het optimaliseren van afbeeldingen op je website heeft grote voordelen:

  • De juiste afbeeldingen maken een tekst aantrekkelijker;
  • Geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen voor een snellere website;
  • Geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen voor extra websitebezoek via Google Afbeeldingen;
  • Geoptimaliseerde afbeeldingen verbeteren de prestaties en de ranking van je website.

Tip 1. Kies het juiste bestandstype

De grootte van je afbeeldingen heeft een flinke invloed op de algemene laadtijd van een webpagina. Zorg er daarom voor dat je afbeeldingen in het juiste bestandstype plaatst op je website.

De standaard is JPG. Het grote voordeel is dat JPG eigenlijk overal wordt ondersteund. Nadelen zijn dat JPG geen transparante achtergrond heeft en dat je foto wordt gecomprimeerd waardoor de kwaliteit van je foto minder wordt als je deze opslaat.

Alternatief is PNG. Dit vermindert de kwaliteit van je afbeelding nauwelijks als je het opslaat en het kan transparantie waarborgen. Het nadeel is dat PNG-afbeeldingen vaak relatief zwaar zijn. Gelukkig is daar een oplossing voor: tinypng.com. Een handige tool om zowel je JPG- als PNG-afbeeldingen mee te verkleinen.

Heeft je afbeelding grafische elementen, denk aan tekst, een logo, geometrische vormen of lijnen, dan raden wij het gebruik van PNG aan. JPG kan deze figuren niet goed weergeven en je afbeelding ziet er korrelig of onscherp uit. Gebruik JPG alleen voor foto’s die geen transparantie bevatten.

Naast JPG en PNG is er tegenwoordig het bestandstype SVG. SVG zijn vectorbestanden die je maakt en verwerkt via specifieke programma’s. Logo’s worden vaak als SVG opgeslagen. Je kunt zo één bestand gebruiken voor diverse groottes en je bestand wordt nooit onscherp bij vergroting. Verder zijn de bestanden zeer klein in bestandsgrootte en dus zeer geschikt voor je website.

Ook voor vector infographics is SVG zeer geschikt omdat het zich aanpast aan de grootte van je beeldscherm. Je bezoeker kan dus zowel op desktop als op mobiel je afbeelding scherp bekijken; ook bij inzoomen.  

Tip 2. Optimaliseer de bestandsnaam en titel-tekst van je afbeelding

Zoekmachines zoals Google kunnen geen afbeeldingen lezen. Daarom is het erg belangrijk een foto te voorzien van een goede bestandsnaam en titel-tekst. Voeg het zoekwoord toe aan je bestandsnaam: een afbeelding met een relevante bestandsnaam scoort beter.

De titel-tekst is de naam van de afbeelding. Mensen en zoekmachines moeten dit kunnen lezen. Gebruik daarom streepjes om woorden in de afbeeldingsnaam te scheiden.

Tip 3. Stel alt-attributen in voor je bezoeker en voor Google

Wordt een afbeelding niet geladen of ga je over een afbeelding met je muis, dan verschijnt er een tekst. Dit is een alt-attribuut. Google leest deze tekst en neemt deze informatie mee in de ranking van jouw pagina. Het is dus belangrijk de juiste alt-teksten toe te voegen aan je afbeeldingen. Mensen met een visuele beperking gebruiken software die pagina’s voorlezen. Ook de alt-tekst wordt voorgelezen. Een goede alt-tekst is dus erg belangrijk voor de gebruikersvriendelijkheid van je website.

Beschrijf wat je ziet op de afbeelding. Houd in je achterhoofd hoe je de foto zou omschrijven aan iemand die de afbeelding niet kan zien.

Tip 4. Schrijf content rondom afbeeldingen

Een webpagina rankt niet zonder goede content. Het combineren van een stukje goede content met een passende afbeelding, verbetert je ranking. Zorg ervoor dat de tekst rondom je afbeelding de juiste relevantie, kwaliteit en zoekwoorden bevat. Vooral de inleidende tekst en het onderschrift onder de afbeelding zijn belangrijk.

Tip 5. Houd rekening met mobielvriendelijkheid

Mobiele websites krijgen voorrang bij het indexeren door Google. Zorg er daarom voor dat je afbeeldingen geschikt zijn voor mobiel gebruik. 

Tip 6. Gebruik unieke afbeeldingen

Kies zoveel mogelijk voor zelfgemaakte foto’s. Dit zijn altijd unieke beelden en het roept herkenning op bij de bezoeker. Stockfoto’s kunnen door iedereen worden gebruikt en Google ziet dit als niet-unieke en minder relevante content. Kies je wel voor stockbeelden, zorg er dan voor dat deze beelden zo authentiek mogelijk zijn en zoek eens wat verder dan de topresultaten.

Aan de slag!

Natuurlijk houden wij rekening met bovenstaande tips als wij je website ontwikkelen. Is jouw website al wat ouder of is je site door een andere partij ontwikkeld? Dan is het zinvol om met deze tips aan de slag te gaan om zo de gebruikersvriendelijkheid en de online vindbaarheid van je site te vergroten. Heb je geen tijd of wil je het liever gewoon uitbesteden? Wij helpen je graag.

Wil jij ook een goed vindbare website hebben?

Ja, ik maak graag een vrijblijvende afspraak